Χταπόδι ζουμερό στο φούρνο στιφάδο
Υλικά για 10 ταρτάκια (γέμιση)
- 1 χταπόδι περίπου μισό κιλό “Αντιγόνη Sea Frozen”
- 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
- 3 σκελ. σκόρδο
- 5 κρεμμύδια μέτρια (κομμένα σε χοντρές φέτες)
- 6 πατάτες μέτριες (κομμένες σε χοντρά κομμάτια)
- 1/4 φλ. ξίδι με πορτοκάλι ή σκέτο
- 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
- 1 κ.σ πελτέ ντομάτας (γεμάτη)
- 2 ώριμες ντομάτες (κομμένες στα 4)
- 3 δαφνόφυλλα
- 1 κλαδάκι ρίγανη ή δενδρολίβανο
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Μια ελληνική συνταγή, που μυρίζει θάλασσα και… μαγεύει γευστικά τους λάτρεις του χταποδιού.
Εκτέλεση
Αποψύχουμε το χταπόδι με βάσει τις οδηγίες της “Antigoni Sea Frozen”. Καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι. Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα. Αναποδογυρίζουμε την κουκούλα και την πλένουμε καλά. Κόβουμε το χταπόδι σε πλοκάμια.
Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο και το μισό από το συνολικό ξύδι. Προσθέτουμε επίσης τη φλούδα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και τα βότανα. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε για 1΄. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι με πορτοκάλι και αφήνουμε να στεγνώσουν τα υλικά φυλακίζοντας τα αρώματα πορτοκαλιού από το ξύδι.
Σε βαθύ ταψί βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τέλος μπήγουμε τα πλοκάμια χταποδιού. Αλατοπιπερώνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 50΄, μέχρι το χταπόδι στιφάδο να μείνει σχεδόν με το λάδι του να μαλακώσει και να να μελώσουν οι πατάτες ρουφώντας όλα τα ζουμάκια του χταποδιού.
Καλή σας όρεξη!
Συνταγή: argiro.gr, Αργυρώ Μπαρμπαρήγου