Χταποδάκι στιφάδο με αρισμαρί και βαλσάμικο
Υλικά
- 1 συσκευασία χταπόδι Antigoni Sea Frozen
- 3 κ.σ. βαλσάμικο
- 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
- κόκκοι μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλωνάρι αρισμαρί (δενδρολίβανο)
- 2 κ.σ. δεντρολίβανο ψιλοκομμένο φρέσκο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ποτήρι μαυροδάφνη
- 12 κρεμμυδάκια κοκκάρια
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Παραδοσιακή ελληνική συνταγή για τη Σαρακοστή… με στοιχεία που μυρίζουν Κρήτη.
Για το χταπόδι
Αχνίζουμε το χταπόδι, σκεπασμένο για 25 λεπτά, χωρίς να το ξεπαγώσουμε, μαζί με δάφνη, μπαχάρι και το κλωνάρι δεντρολίβανο, σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις κρυώσει, το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Για το στιφάδο
Καθαρίζουμε τα κοκκάρια και τα χαράζουμε σταυρωτά στο κάτω μέρος, για να μαγειρευτούν πιο γρήγορα. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κοκκάρια μαζί με το σκόρδο, μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι, το μέλι και την κρέμα βαλσάμικο. Σκεπάζουμε με βραστό νερό και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.
Καλή σας όρεξη!