Έτσι θα μαγειρέψετε τα θαλασσινά την Σαρακοστή

Σαρακοστιανά εδέσματα
- Μύδια
- Γυαλιστερές
- Στρείδια
- Χτένια
- Κυδώνια
- Χταπόδια
- Σουπιές
- Καλαμάρια
- Γαρίδες
- Καβούρια
- και πολλά άλλα στα καταστήματα
Antigoni Sea Frozen
Τη σαρακοστή τα οστρακοειδή (μύδια, γυαλιστερές, στρείδια, χτένια, κυδώνια) και τα μαλάκια (χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια) αθρόποδα (γαρίδες, καβούρια) έχουν την τιμητική τους.
Καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για τα οστρακοειδή και τα μαλάκια ή τις γαρίδες και για το πως θα τα μαγειρέψουμε.
Οδηγίες για το μαγείρεμα
Όλα τα οστρακοειδή χρειάζονται ψήσιμο 3-5 λεπτά αν τα ψήσουμε για πολλή ώρα γίνονται σκληρά, όσα όστρακα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Αν στις γευστικές μας προτίμησεις είναι τα μαριναρισμένα μπορούμε να τα μαρινάρουμε με εσπεριδοειδή όπως, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι, με φράουλες, με πιπεριές τσίλι και τζίντζερ και οπωσδήποτε ένα πολύ καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Μαγειρεύοντας τα χταπόδια, τις σουπιές και τα καλαμάρια
Το χταπόδι χρειάζεται αρκετή ώρα για να βράσει. Συνήθως το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με λίγο ξύδι.
Οι σουπιές και τα καλαμάρια, αφού χαράξουμε της ακριες για να μην διπλώσουν, τα ψήνουμε για 5 – 8 λεπτά σε σχαροτήγανο, γίνονται υπέροχα. Τα αυγά από σουπιές και καλαμάρια αν σας τύχουν τα κρατάτε, τους βάζετε λίγο αλάτι για 1 – 2 ώρες και μετά τα αλείφετε στη λαγάνα.
Αν θέλετε κρατήσετε το μελάνι από τις σουπιές ή τα καλαμάρια για να φτιάξετε ένα νόστιμο ριζότο με άρωμα θάλασσας. Επίσης τα αμελέτητα της σουπιάς μπορείτε να τα φτιάξετε ψητά η τηγανητά ή μια σάλτσα για ζυμαρικά, είναι πεντανοστημα.
Οι γαρίδες εκτός από βραστές, γίνονται σοτέ, ψητές ή με κάποια σάλτσα. Για όλες τις παρασκευές χρειάζεται μαγείρεμα για 4-5 λεπτά. Επίσης μπορείτε να της μαρινάρετε με εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι, με φράουλες με πιπεριές τσίλι και τζίντζερ για 20-30 λεπτά.
Γενικά υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για τα οστρακοειδή, μαλάκια, αρθρόποδα, καβούρια. Το απαραίτητο συστατικό που θα δώσει ιδιαίτερη νοστιμιά στις συνταγές σας είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Καλή Σαρακοστή και καλή σας όρεξη!
Γιάννης Αποστολάκης
Chef MAIX
Μέλος το Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας
Πηγή: cretagastronomy.gr